RECEPT: Jablečný "nedžem"

Asi si teď nejspíš klepete na čelo a říkáte si, že jsem se zbláznila. Často ale lidé sladí jogurty, buchty či dezerty vším možným. Čistý bílý jogurt je fajn, ale někomu jeho nakyslá chuť nevyhovuje a potřebuje si jej trochu osladit. Jistě se nabízí možnost přidat domácí džem nebo marmeládu, ale někdy si chceme dopřát sladkou chuť, ale zároveň omezit přidaný cukr. Navíc, pokud už nevíte, co vykouzlit s vaší podzimní úrodou jablek, či máte zbylá jablka uskladněná celou zimu ve spíži, rozhodně je právě "nedžem" skvělý nápad na jejich využití.

Zdroj obrázku: organicbox.com.au

Jablka jsou součástí naší kultury a přírodního bohatství. Naše babičky jablka používaly k zavařování, pečení, ale právě i ke slazení.

Jablka jsou přirozeně sladká, jako je ovoce obecně, ale zároveň jsou bohatá na vlákninu, zejména rozpustnou, jejíž používání je v poslední době na vzestupu a to nejen kvůli novým stravovacím trendům, ale také díky hledání (pozapomenutých) regionálních surovin pro výrobu či zlepšení kvality potravin. Úpravou potraviny se ale vláknina tak trochu "ztrácí" a to zejména nerozpustná vláknina, kterou když rozmixujete nebo nasekáte najemno, nebude už mít stejné vlastnosti. Jablko však obsahuje i rozpustnou vlákninu a ta je pro nás také velmi prospěšná!


Nespornou výhodou tohoto receptu je jednak jeho lehkost při přípravě, ale také velké množství využití. Pokud máte chuť, dá se jíst jen tak jako dezert, ale já si nejraději přidávám velkou lžíci "nedžemu" do jogurtu nebo zakysané smetany. Tento recept je také vhodný pro děti!


Postup je následující: nakrájejte jablka bez jádřinců na malé kostičky, do hrnce nalijte malý šálek vody a nechte ji zavřít. Následně přidejte nakrájená jablka a duste je, dokud nezačnou hnědnout a nebudou vonět lehce po karamelu. V případě, že se voda rychle odpaří, přilijte další malý šálek vody. Do podušených jablíček přidejte skořici a lehce nechte prohřát. Mezitím si rozmíchejte pudingový prášek ve 200 ml vody. Jablka se skořicí rozmixujte tyčovým mixérem, nemusí být vyloženě dohladka, ale tak, aby směs neobsahovala příliš velké kousky ovoce. Nakonec nalijte puding.


Směs vám sice rychle začne tuhnout, vydržte míchat alespoň po dobu 1 minuty, "nedžem" vám po chvíli začne průsvitnět. Pak vypněte plamen a ještě teplé naplňte do sterilních skleniček od džemu. Skladujte v lednici, před otevřením vydrží i třeba dva týdny (déle jsem nezkoušela :D), otevřenou skleničku zkonzumujte do 2-3 dní.


ingredience:

  • 4 jablka - zbavená jádřince, nakrájená na malé kostičky

  • mletá skořice - stačí 1 lžička

  • vanilkový puding #bezlepku

  • voda cca 200 ml


nutriční hodnoty na 100 g:

85 kcal / bílkoviny 0,6 g / sacharidy 17 g: z toho cukry 9 g / tuky 0,2 g: z toho nasycené mastné kyseliny 0 g / celková vláknina 3,4 g




Odběr novinek

Spolupráce

58079817_444932129383523_587268863557632

Hledat na stránce

© Nutricelia.cz 2020

Vítejte!

...na mém webu věnovanému výživě, potravinám a zdravému životnímu stylu! Velká část mých článků je zaměřených na problematiku celiakie

a bezlepkové diety,

s níž mám letitou

osobní zkušenost.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now