RECEPT: Makové noky s vejcem, baby špenátem a bazalkovým pestem

Ač je Česká republika jedním z největších producentů potravinářského máku a jeho využití v české kuchyni sahá hluboko do historie, v současnosti na něj mnoho lidí zapomíná. Mák olejný je potravinou, která by v našem jídelníčku rozhodně neměla scházet - je bohatý na rostlinné oleje, vlákninu i cenné minerální látky, např. vápník. Vybírejte však mák pěstovaný v ČR, podpoříte tak místní zemědělce a budete mít vyšší záruku kvality a nízkého množství morfinových alkaloidů, látek, jež se řadí mezi opiáty a jež nemají v potravinářském máku co pohledávat.


Recept na makové noky je skvělý v jakémkoliv období. Na jaře můžete vyměnit bazalkové pesto za čerstvé bylinky, na podzim či v zimě zase zpracovat zbylou bramborovou kaši. V případě, že mléko či máslo do kaše nahradíte sójovou smetanou a následně noky naservírujete s tofu namísto vejce, bude výsledné jídlo vhodné i pro alergiky na vaječnou či mléčnou bílkovinu či pro ty, co preferují rostlinnou stravu.


Zdroj obrázku: nbcnews.com


Smíchejte 250 ml vody s cukrem a sušeným droždím a nechte 15 minut pracovat na teplém místě. Smíchejte bezlepkovou směs a makovou mouku, aby se maková mouka dobře rozprostřela v těstě. Bramborovou kaši v pokojové teplotě smíchejte s nastrouhanou syrovou bramborou a ručně začnete zapracovávat bezlepkovou mouku. Následně přilévejte tekutou směs s droždím. Vypracované těsto nechte opět tak 15 minut odležet.


Mezitím si přichystejte velký hrnec s vodou, vodu přiveďte k varu a osolte. Následně těsto vložte na nerezové síto pro tvorbu halušek či noků a pomocí lžíce těsto protlačujte otvory do vařící vody. Noky jsou hotové během chvilky, ač budou plavat téměř okamžitě na povrchu, nechte je ve vodě alespoň po dobu 1 minuty. Následně noky vytáhněte a prolijte studenou vodou, aby se nelepily na sebe.


Na nepřilnavé pánvi si připravte vejce na trošce řepkového oleje spolu s hrstí mladého špenátu, dochuťte dle preferencí solí a pepřem. Do ještě teplé pánve přidejte scezené noky a lehce promíchejte. Podávejte se lžící bazalkového pesta.


Ač je tento pokrm velmi lehoučký, nenechte se ošálit, spolu s vejci a pestem je to vydatné jídlo a dostatečně bohaté na energii ve formě škrobu a tuku!


Recept jsem připravovala na jaře, noky jsem tedy doplnila o lehoučký jarní salát ze salátové okurky, ředkviček, bílého jogurtu a čerstvého kopru a pitný režim si obohatila o ředěný jablečný mošt (3:1) - nejsou započítány do výživové hodnoty.



ingredience na těsto (4 porce):

  • bezlepková mouka - já použila škrobovou směs od Palety - 290 g

  • bramborová kaše (zbyla mi už hotová s trochou másla a mléka, klidně může být i čistě z uvařených brambor) - 250 g

  • voda 250 ml

  • syrové brambory najemno nastrouhané - 50 g

  • maková mouka - 10 g

  • sušené droždí - 5 g

  • cukr - půl lžičky



další použité ingredience (na 1 porci):

  • 2 vejce

  • řepkový olej

  • bazalkové pesto (Lidl) - 20 g

  • baby špenát


nutriční hodnoty (1 porce):

693 kcal / bílkoviny 18 g / sacharidy 80 g: z toho cukry 5,4 g / tuky 32 g: z toho nasyc. mastné kyseliny 6,7 g / celková vláknina 2,2 g

Odběr novinek

Spolupráce

58079817_444932129383523_587268863557632

Hledat na stránce

© Nutricelia.cz 2020

Vítejte!

...na mém webu věnovanému výživě, potravinám a zdravému životnímu stylu! Velká část mých článků je zaměřených na problematiku celiakie

a bezlepkové diety,

s níž mám letitou

osobní zkušenost.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now