Kombucha

Kombucha (čti: kombůča) je fermentovaný nápoj, jehož orientální původ sahá hluboko do časů před naším letopočtem. Základem tohoto nápoje je kultura zvaná kombu, jež byla pravděpodobně uměle vypěstovaná (náhodně nebo záměrně, kdo ví) a díky které nese kombucha svůj název.

Nápoj kombucha vzniká kvašením čaje (odvaru, ne čajových lístků) a cukru za pomocí kvasinek a živých bakterií. Využívá se mnoho různých druhů čaje, nejlépe se ale snoubí kombinace klasického cukru a černého čaje.

Zdroj obrázku: www.tricurioso.com


Fermentační proces trvá několik dní a je třeba důsledné kontroly, aby nedošlo k růstu patogenních bakterií a překyselení. V průběhu kvašení dochází ke změně chuti a výslednou kombuchu lze přirovnat k jablečnému cideru, vyznačuje se totiž jemně nakyslou chutí a perlivostí.


Pro výrobu kombuchy jsou čaj a cukr zásadní komponenty - čaj slouží jako prostředí, kde ke kvašení dochází, a cukr slouží jako potrava pro kvasinky. Ano, kvasinky se využívají také pro výrobu piva či vína, jejich hlavními produkty jsou alkohol, oxid uhličitý a dále třeba kyseliny či vitaminy. Odtud se také bere perlivost nápoje a zároveň i malý obsah alkoholu, proto je dobré vyhnout se konzumaci kombuchy, pokud si chcete sednout za volant - na řízení to příliš vliv mít nebude, ale na výsledek silniční kontroly by mohl. Produkty kvasinek slouží jako potrava bakteriím, které se začnou rozmnožovat.


Právě bakterie jsou důvodem, proč je kombucha tak opěvovaná. Kultury nacházející se v ní jsou podobné těm, které lze nalézt v kysaném zelí nebo jogurtu. Jedná se, s největší pravděpodobností, o bakterie působící pozitivně pro náš zažívací i imunitní systém, ale všeho s mírou!


Přílišná konzumace kombuchy by mohla způsobit nadýmání a ve velkých dávkách i průjem. Je tedy dobré dbát na jakési "dávkování", tedy nevypít denně dva litry kombuchy (aniž byste ji předtím kdy pili). Doporučené množství je 120 ml kombuchy za den (což je zhruba stejné množství jako jedno espresso). Maximální hodnoty nejsou nijak potvrzené, ale obecně není doporučováno pít víc jak 0,5 litru kombuchy denně. Pokud si koupíte 1 malou láhev, vystačí vám na zhruba 4 dny.


Je nutné také zmínit, že kombucha může způsobovat (spíše výjimečně) alergické reakce, proto pokud si ji poprvé koupíte, ochutnejte ji a vyčkejte alespoň několik hodin, než ji vypijete celou.


Cukr, který se přidává na začátku do čaje je z velké části spotřebován kvasinkami, ale výsledný nápoj je stále lehce nasládlý. Cukr je fajn, nemusíme se ho bát jak čert kříže, ale pro osoby, které redukují hmotnost, chci jen říct, že se ho zrovna v kombuche nemusíte obávat (rozhodně ne, pokud dodržíte dávkování).


Kombucha není zcela určitě žádná "zázračná" potravina a neměla by sloužit jako náhrada normálního pitného režimu. Rozhodně je spíš třeba dbát na pití čisté vody nebo neslazeného čaje, ale zařazení kombuchy bude mít alespoň částečný pozitivní dopad na váš střevní mikrobiom (kysané zelí vám dá víc, ale pokud nám jde o rozmanitost, tak je kombucha skvělým doplněním potravin s probiotickými bakteriemi, které jako celiaci nutně potřebujeme). Detoxikaci však provedou vaše játra, nikoliv kombucha. :-)


Vyvarujte se konzumace kombuchy, která voní po acetonu, a volte raději varianty komerční než domácí, jejichž výroba je kontrolována. Pokud si vyrábíte kombuchu doma vy sami, dodržujte přesné postupy, využívejte skleněné nádoby a v začátcích se poraďte s někým, kdo má již letité zkušenosti (narazila jsem na výborný článek https://kitchenette.cz/clanek/kombucha - vyzkoušejte návod dle Markéty).


Mně osobně kombucha velmi chutná, na trhu můžete najít hodně druhů od firem, které je vyrábí. Já se zamilovala do kombuchy od firmy Captain Kombucha, ale moc mi chutná např. kombucha s odvarem z kopřiv od firmy Stevicom.



Kombucha je také bezlepková a veganská. Už jste ji vyzkoušeli?


#potravinypodlupou #kombucha

Odběr novinek

Spolupráce

58079817_444932129383523_587268863557632

Hledat na stránce

© Nutricelia.cz 2020

Vítejte!

...na mém webu věnovanému výživě, potravinám a zdravému životnímu stylu! Velká část mých článků je zaměřených na problematiku celiakie

a bezlepkové diety,

s níž mám letitou

osobní zkušenost.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now