Zásady bezezbytkové diety a má osobní zkušenost s kolonoskopií

Něco málo k úvodu


Kolonoskopie je vyšetření používané k detekci změn nebo abnormalit tlustého střeva a konečníku. Během něj je do konečníku vložena dlouhá ohebná trubice, na jejímž konci je malá videokamera umožňující lékaři zobrazit vnitřek střeva (zjednodušeně řečeno). Aby lékař (gastroenterolog) mohl pěkně vidět střevní sliznici a popř. mohl postřehnout nějaké změny na ní (např. polypy), je třeba střevo "vyprázdnit", tedy zbavit jej jakýchkoliv zbytků potravy, tedy nestráveného jídla, včetně vlákniny, které tvoří stolici. K tomu slouží několik nástrojů a jedním z nich je i tzv. bezezbytková dieta. Toto vyšetření jsem podstoupila během letošního roku a i když jsem měla malou obavu, jak bude nakonec probíhat, byla jsem až mile překvapená.

Bezezbytková dieta je léčebná dieta (stejně jako bezlepková dieta), jen má o pár pravidel více, než jen vyřadit lepek ze stravy. Tuto dietu vám nejčastěji naordinuje lékař při chronických průjmech, onemocnění střev jako je Crohnova choroba (v akutním stádiu), kolitidách, před či po operaci střev nebo i právě před kolonoskopickým vyšetřením.


Moje osobní zkušenost


Nebudu chodit kolem horké kaše. Vyskytly se u mne zdravotní komplikace (i když jsem poměrně mladá, abych měla vážnější komplikace související s tlustým střevem), nechtěla jsem však nic podcenit. Po nevysvětlitelném krvácení jsem absolvovala návštěvu pohotovosti v Úrazové nemocnice v Brně. Po vyšetření mi byl sdělen další postup a ten zahrnoval i objednání se na ne zrovna příjemné vyšetření - kolonoskopii.


S objednáním neotálejte, většinou je před Vámi dost dlouhý seznam čekatelů. Na pohotovosti mi žádanku nenapsali, musela jsem nejprve ke svému praktickému lékaři a pak šup se přihlásit na specializované oddělení do FN Bohunice. Na recepci jsem předala žádanku. Tam mi bylo vše vysvětleno a také mne požádali o doplnění některých vyšetření (př. odběry krve). Jako nový pacient jsem vyplnila pár papírů navíc, ale jinak vše proběhlo poměrně rychle. Dostala jsem brožurku o tom, jak vyšetření probíhá a jak se na něj připravit. Můj praktický lékař mi předepsal přípravek na tzv. vyčištění střev. Podle zvoleného typu přípravku se odvíjí jeho užívání a celková příprava před kolonoskopií. Brožurka o vyšetření kolonoskopií ZDE ke stažení.


Je důležité důsledně dodržovat bezezbytkovou dietu, aby střevo bylo hezky viditelné a vy třeba nemuseli podstoupit vyšetření znovu. Já s dietou začala týden před vyšetřením a postupně "přitvrzovala" v tom, co jsem jedla. Podle návodu jsem pak začala s pitím přípravku. Neměla jsem téměř žádné problémy po jeho vypití. Samozřejmě, že je logické, že se zvyšuje frekvence návštěvy záchodu a tak, co si budeme říkat. Nezapomeňte však opravdu dostatečně pít!


Na vyšetření jsem byla objednána až téměř v poledne. Po vyřízení dokumentů jsem šla z čekárny za sestrou a poté mne zavolali do vyšetřovací místnosti. Pokud se stydíte, rozhodně doporučuji odmítnout účast studentů (já jsem samozřejmě souhlasila, co bych pro vědu a mladé mediky neudělala, že ano, jenže pak byla místnost plná lidí, ale nakonec jsem to zvládla). Vyšetření prováděla lékařka. Celý tým byl velmi milý a chápavý. Opravdu měli velmi laskavý přístup, děkuji za to!


U vyšetření jsem nebyla nahatá, měla jsem speciální kalhoty (vrchní oblečení jsem si mohla ponechat). Vše proběhlo opravdu rychle. Chvíli poté, co mi píchli "oblbovák", se začalo. První dojem není příjemný, ale nebolí. Celé vyšetření vlastně nebolí, jen je to "divný pocit". V průběhu jsem se musela na chvíli otočit na druhý bok, což pod sedativy nebylo jednoduché, vyšetření však všeho všudy bylo opravdu bezbolestné.


Nakonec vše dobře dopadlo (výsledek negativní, jupí). Chvíli jsem ještě ležela, pak se oblékla a mohla jsem odpočívat na lůžku (jiná místnost). Čekala jsem, že mne bude bolet břicho/budu mít problém s plyny apod., ale překvapivě to nebylo nic hrozného. Je důležité zmínit, že by Vás nejlépe měl potom doprovodit někdo domů (sice to zvládnete i sami, přesto je lepší, když s Vámi někdo bude). Po kolonoskopii také nemůžete řídit (kvůli sedativům).


Zásady bezezbytkové diety


Jak samotná kolonoskopie, tak i dodržování bezezbytkové diety, není takový strašák, za jaký ho většina lidí má. Navíc, stravovat se beze zbytku není ve skutečnosti tak složité a už vůbec ne bez chuti :-) Co je při dodržování diety beze zbytku zásadní?


Co je dobré jíst na bezezbytkové dietě?

✔ bílé pečivo, bílá (loupaná) rýže a rýžové nudle

✔ vařené brambory bez slupky, nejlépe typu C

✔ důkladně uvařené těstoviny (měkčí než al dente)

✔ vařená či dušená zelenina bez semínek a slupek

✔ banán, meloun, oloupané meruňky či broskev, avokádo

✔ vařená vejce a důkladně uvařené libové maso, nejlépe pomleté

✔ ryby, drůbeží maso

✔ tekuté mléčné výrobky - jogurt, kefír (pokud je tolerujete), zakysaná smetana, žervé

✔ ovocné přesnídávky, př. jablečné, hruškové pyré a kompoty z výše zmíněných druhů ovoce

✔ rostlinné oleje, margarín

✔ náhražky kávy bez kofeinu, bylinné a ovocné čaje

✔ odšťavňované zeleninové šťávy a čisté džusy

✔ rajčatové pyré

✔ med, sirup

✔ puding, želé či zmrzlina (v rozumném množství)


Čemu je naopak dobré se vyhnout?

✖ celozrnné výrobky, otruby, vločky apod.

✖ ořechy a semínka, kokos

✖ sušené ovoce

✖ jiné druhy ovoce (než výše zmíněné) a džusy s přidanou vlákninou

✖ luštěniny a košťálová zelenina

✖ syrová zelenina

✖ popcorn

✖ zralé a plísňové sýry

✖ červené ovoce a zeleninové šťávy - např. z červené řepy (může imitovat krvácení)

✖ marmeláda či džem s kousky ovoce ši semínky

✖ olivy, kysané zelí, křen


Pamatujte však na to, že bezezbytková dieta není zdravým způsobem stravování a už vůbec ne po dlouhou dobu, protože může docházet k nedostatku důležitých živin - vitamínů, minerálních látek či právě vlákniny. Její dodržování a vysazení vždy konzultujte se svým ošetřujícím lékařem! :-)


Pokud se na kolonoskopii chystáte, nezapomeňte dostatečně pít vodu a odpočívat, držím vám palce!

Zdroj obrázku: medicalnewstoday.com

Recept na závěr


Abych vám ukázala, jak daná pravidla použít v praxi, mám tu pro vás tip na chutné (i když ne tak vábně vypadající) jídlo: Dušené kuřecí s mrkví a bramborovou kaší


Kdo má tlakový hrnec, má obrovskou výhodu, jelikož dušená mrkev je v něm připravená bez tuku opravdu za chvilku. Stačí mrkev omýt, oškrábat, znovu trochu opláchnout a nakrájet na kolečka. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme mrkev, trochu soli (kdo preferuje sladší mrkev, tak i trošku cukru) a necháme přijít k varu. Následně ztlumíme plamen a zavřeme tlakový hrnec a necháme 15 minutek podusit. Je možné, že mrkev bude hotová dříve, ale u bezezbytkové diety je důležité, aby zelenina byla provařená dostatečně, nebojte se tedy mrkev dusit/vařit klidně delší dobu. Následně vypusťte páru a podle toho, kolik vody zbude, buď zbylou tekutinu slijte (například jako základ na polévku) nebo nechte odpařit. Nezbavujte se však příliš mnoho tekutiny, mrkev totiž budete mixovat! Měkkou mrkev s trochou vody rozmixujte co nejvíc dohladka za pomoci tyčového mixéru.


Můžete dusit spolu s mrkví i kuřecí prsa, ale já je nechala povařit zvlášť, vývar z nich se mi bude později v týdnu hodil na jiná jídla. Nezapomeňte vařit maso do úplného změknutí, není třeba ho mixovat, ale je důležité, aby se takřka rozpadalo.


Bramborová kaše je v rámci bezezbytkové diety ideální příloha. Vždy si však kaši přichystejte čerstvou, čím víc necháte brambory odležet, tím méně stravitelnější se stanou, což je v normálním případě spíše žádoucí, ale u bezezbytkové diety ne (nejvíce se tak stane u brambor připravených ve slupce, ale i kaše připravená dopředu je po ohřátí druhý/třetí den malinko hůř stravitelnější).


Nebojte se tuku! U bezezbytkové diety není žádoucí konzumovat ho příliš, ale pokud do kaše přidáte kousek másla, zlepší to významně chuť pokrmu a navíc budete moct i získat vitaminy rozpustné v tucích. U bezezbytkové diety je důležité zejména vyhýbat se smaženým a velmi tučným potravinám a pokrmům, ale z trochy rostlinného oleje či kousku másla se rozhodně nemusíte stresovat.


ingredience (na 1 porci):

  • brambory - varný typ B/C - 150 g

  • mrkev 150 g

  • kuřecí prsa 100 g

  • čerstvé máslo 10 g

  • cukr - dle chuti

  • sůl (raději solte méně, případně dosolte až hotový pokrm, i sůl je při bezezbytkové dietě malinko omezována)



nutriční hodnoty:

441 kcal / bílkoviny 26 g / sacharidy 41 g: z toho cukry 20,6 g / tuky 18 g: z toho nasycené mastné kyseliny 10 g / celková vláknina 8,3 g



PS: Vláknina v tomto případě úplně nesouhlasí, většina z ní je totiž poničena během úpravy (zejm. mixováním).

Odběr novinek

Spolupráce

58079817_444932129383523_587268863557632

Hledat na stránce

© Nutricelia.cz 2020

Vítejte!

...na mém webu věnovanému výživě, potravinám a zdravému životnímu stylu! Velká část mých článků je zaměřených na problematiku celiakie

a bezlepkové diety,

s níž mám letitou

osobní zkušenost.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now