RECEPT: Bramborové placky

Omrzely vás už klasické přílohy typu rýže nebo vařené brambory? Nemáte k polévce co zakousnout? Nebo máte chuť dát si něco nového, co je rychle hotové? Pak rozhodně vyzkoušejte tyto recepty na chlebové bramborové placky nejen bez lepku, ale i bez mléka a vajec.

BRAMBOROVÉ PLACKY


potřebujete:

  • směs (bezlepkové) mouky

  • brambory

  • droždí

  • voda

  • cukr

postup:

  1. nalijte půl hrnku vlažné vody do mísy

  2. přidejte půl lžičky cukru a rozpusťte

  3. rozdrolte do vody s cukrem 1/2 balíčku droždí ( já droždí nejraději rozmíchám úplně)

  4. nechte kvasnice na teplém místě

  5. mezitím - najemno nastrouhejte 300 g oloupaných brambor (z brambor nevylévat šťávu, zapracovat vše do těsta)

  6. odvažte 310 (plus mínus) g moučné směsi

  7. ručně začněte zapracovávat mouku do nastrouhaných brambor

  8. přilijte směs s droždím

  9. ručně vypracujte vlhké těsto (pokud se příliš lepí, přisypejte trochu moučné směsi)

  10. nechte cca 15 minut na teplém místě

  11. na talířek či do mističky nalijte trochu řepkového oleje

  12. naolejovanými rukami odebírejte těsto (cca 1 velká hrst těsta = 1 placka)

  13. na dlani vytvarujte do preferované tloušťky (já měla placku cca 1 cm tlustou)

  14. dejte syrovou placku na rozehřátou pánvičku (teflonová úprava je asi nejlepší)

  15. pečte do lehkého zhnědnutí z obou stran


Podávejte buď teplé nebo studené, jsou dobré i druhý den. Můžete je využít jako přílohu k jídlu, jako hlavní jídlo (pokud uděláte tenčí placku, bude se lépe ohýbat) nebo jako dezert, když placku potřete džemem. Každopádně vždy doplňte placku vhodným zdrojem bílkovin - vejce, trhané maso, vydatná polévka apod., sama o sobě je placka dost planá.

CHLEBOVÉ BRAMBOROVÉ PLACKY


Taky se vám stane, že doma ve spíži nemáte přesně to, co je psané v receptu? Jako celiak se s tímto problémem setkávám často. Každý používá trochu jinou směs nebo jednodruhovou mouku a člověk se bojí, jestli výsledek s jinou surovinou dopadne dobře. ecept na placky sepsaný výše jsem tedy obměnila a použila jsem směs na chleba s pohankovou vlákninou od firmy Nominal. Výsledek mne velmi překvapil! Nejen, že se placky povedly, ale dokonce byly i chutnější a vláčnější (díky vláknině, která s původním receptu nebyla). Díky tomu, že původní účel směsi bylo pečení chleba, odráží se to i na chuti placek...prostě chutnají "chlebověji".

Polovinu těsta jsem připravila klasicky, tedy jen se špetkou soli, takže výsledné placky se dají použít namísto klasického pečiva naslano i nasladko. Do druhé části těsta jsem utřela několik stroužků česneku a je to teda bomba! Doporučuji do těsta na závěr přidat trochu majoránky či kmínu a finální placky vás ohromí.

potřebujete:

  • směs na chléb s pohankovou vlákninou (Nominal)

  • brambory

  • čerstvé droždí

  • voda

  • cukr

  • řepkový olej (dle potřeby)

  • špetka soli

  • utřený česnek, majoránka, drcený kmín - dle chuti

postup:

  1. nalijte půl hrnku vlažné vody do mísy

  2. přidejte půl lžičky cukru a rozpusťte

  3. rozdrolte do vody s cukrem 1/2 kostky čerstvého droždí ( já droždí nejraději rozmíchám úplně) a nechte kvasnice na teplém místě

  4. mezitím - najemno nastrouhejte 300 g oloupaných brambor (z brambor nevylévat šťávu, zapracovat vše do těsta)

  5. přichystejte si cca 300 g směsi na chléb

  6. ručně začněte zapracovávat mouku do nastrouhaných brambor (vznikne velmi hustá a lepivá hmota)

  7. přilijte směs s droždím a ručně vypracujte vlhké těsto (pokud se příliš lepí, přisypejte trochu moučné směsi) - ke konci hnětení si umyjte ruce ve studené vodě a vytvarujte bochánek

  8. nechte odležet cca 15 minut na teplém místě

  9. na talířek či do mističky nalijte trochu řepkového oleje

  10. naolejovanými rukami odebírejte těsto (cca 1 velká hrst těsta = 1 placka)

  11. na dlani vytvarujte do preferované tloušťky (já měla placku cca 1 cm tlustou)

  12. dejte syrovou placku na rozehřátou pánvičku (teflonová úprava je asi nejlepší)

  13. pečte do lehkého zhnědnutí z obou stran

  14. placky skladujte oddělené pečícím papírem v lednici

Odběr novinek

Spolupráce

58079817_444932129383523_587268863557632

Hledat na stránce

© Nutricelia.cz 2020

Vítejte!

...na mém webu věnovanému výživě, potravinám a zdravému životnímu stylu! Velká část mých článků je zaměřených na problematiku celiakie

a bezlepkové diety,

s níž mám letitou

osobní zkušenost.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now