RECEPT: Batátáčky

Nevíte, co připravit na sobotní snídani a došla vám inspirace? Zkuste tyto lehké batátové placičky alias batátáčky. Není to jen recept na snídani, ale také třeba na lehký oběd nebo večeři (v tom případě pár placek přidejte).

Zdroj obrázku: cocotreasure.com

Batáty neboli sladké brambory patří mezi tzv. škrobnatou zeleninu. Mohou mít různé zabarvení, v Česku se však prodávají většinou oranžové odrůdy. Jsou bohatým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny podporující náš střevní mikrobiom či antioxidantů, které mohou mít pozitivní účinek na naši imunitu. Batáty jsou obvzlášť dobrým zdrojem betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A, jež pomáhá udržovat např. naše oči v kondici.

Stačí nastrouhat 1 celou oloupanou sladkou bramboru, přidat vejce, rýžovou mouku a kapku mléka, dochutit solí a chlebovým kořením s anýzem a šup s tím na pánev. Malé placičky se dobře osmahnout na trošce řepkového oleje a není je třeba nijak jinak dochucovat, ale klidně by šly lehce potřít plnotučnou hořčicí. Doplněno naklíčenou čočkou, kterou jsem dostala darem, je naprosto nepřekonatelná svou oříškovou jemností! Naklíčené luštěniny jsou nabité živinami, dochází u nich k přeměně škrobu na jednodušší sacharidy, proto jsou lehce nasládlé. Díky klíčení dochází ke snížení antinutričních látek, jsou tedy lépe stravitelné a výživná hodnota je o to vyšší. Zařaďte naklíčenou čočku, hrášek či fazolky mungo do svého jídelníčku!

ingredience na těsto:

  • 1 ks sladké brambory/batáta (358 g)

  • 4 vejce

  • 100 g rýžové mouky

  • 50 ml polotučného mléka

  • 30 ml řepkového oleje

porce hotových placek - 160 g; naklíčená čočka 25 g


výživové údaje: 302 kcal / bílkoviny 11 g / sacharidy 37 g: z toho cukry 4 g / tuky 12 g: z toho nasycené mastné kyseliny 2 g / celková vláknina 3,6 g

Odběr novinek

Spolupráce

58079817_444932129383523_587268863557632

Hledat na stránce

© Nutricelia.cz 2020

Vítejte!

...na mém webu věnovanému výživě, potravinám a zdravému životnímu stylu! Velká část mých článků je zaměřených na problematiku celiakie

a bezlepkové diety,

s níž mám letitou

osobní zkušenost.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now