Jmenuji se Helena Pernicová a sloužím jako průvodce světem výživy na bázi zdravých základních potravin, které Vašemu tělu dodají energii a všechny potřebné látky a to bez použití zázračných koktejlů či "hubnoucích" pilulek.
Absolvovala jsem inženýrský obor Ekotrofologie, který kombinuje vědu o výživě člověka spolu se studiem potravin, a to těch základních, ale funkčních. Věnuji se zejména preventivní výživě bez rozdílu věku, poradenství při sníženém příjmu vitaminů a minerálních látek ve stravě, ale také při nadbytečném příjmu energie, kde je potřeba redukovat hmotnost.
Každému klientovi se maximálně věnuji a tvořím pro něj individuální nutriční plán na míru jeho potřebám a přáním. V rámci poradenství celkové změny životního stylu předávám své poznatky a osobní zkušenosti.
Jako mnohaletý celiak se ve své praxi zaměřuji především na problematiku celiakie a bezlepkové diety. Ve svém volném čase se věnuji dobrovolnické práci pro Klub celiakie Brno, kde pomáhám organizovat akce pro děti i dospělé, jež musí dodržovat celoživotní bezlepkovou dietu. V rámci činnosti Klubu působím jako dietní dozor na letním rekondičním pobytu pro děti (nejen) s celiakií, kde zohledňuji jejich individuální potřeby (přidružené alergie a potravinové intolerance), kontroluji přípravu pokrmů a dozoruji jejich vydávání. Působím jako šéfredaktorka Klubového newsletteru věnujícího se aktualitám týkající se onemocnění celiakie, její diagnostiky a výzkumu, obecné problematice bezlepkové diety a potravin bez lepku, novinkám na bezlepkovém trhu nebo také rozhovory s významnými osobnostmi či majiteli bezlepkových podniků.
Můžete mne osobně potkat na různých akcích, kde se věnuji osvětě celiakie a zdravé výživy a také přednáškové činnosti (Úskalí bezlepkové diety; Lepek a bezlepková dieta - pro někoho trend, pro jiného nutnost apod.). Mohli jste si přečíst i nějaký můj příspěvek v tištěných médiích, např. v Brněnském zpravodaji, na téma výživy a zdravého životního stylu.
Za dobu mých studií na Mendelově univerzitě v Brně jsem získala nedocenitelné znalosti a zkušenosti týkající se témat technologie a kvality potravin, tzv. studium "od vidlí po vidličku". Dále jsem znalosti o potravinách propojila s vědou o výživě, obohatila je o poznatky o lidské anatomii, fyziologii, o procesech, jež se v organismu navzájem ovlivňují. Během svých studií jsem se věnovala i studiu léčivých rostlin a koření. Během let jsem se zabývala nejen preventivní či komunitní výživou v České republice, ale strávila jsem část studií i na norské univerzitě poblíž Osla. Díky tomu mám náhled nejen na české stravování, ale také mohu porovnat výživová doporučení ve Skandinávii.